Hortensia snoeien


Hortensia’s zijn makkelijk te verzorgen en bloeien voor een lange tijd – hebben ook hun bloeiwijzen, zelfs al zit er geen bloei meer is blijft het een mooie plant. Geen wonder dat hortensia’s behoren tot de meest populaire tuinplanten en zijn te vinden in bijna elke tuin.

Veel tuinders zijn onzeker over het snoeien van hortensia’s. En dit is ook met een reden. Als je verkeerd knipt krijg je het volgende jaar geen bloem. Daarom verdeeld men de hortensia in 2 groepen.

hortensia groep1

In de hortensia’s van groep 1 , (voor 1 maart) worden alleen de oude bloem knoppen afgeknipt.

Hortensias van de gemiddelde groep 1
De volgende planten behoren tot groep 1: (Hydrangea macrophylla) en de plaat-hortensia (Hydrangea serrata) en de reus blad hortensia (Hydrangea aspera ‘macrophylla’), de fluwelen hortensia (Hydrangea sargentiana), de eikenblad hortensia (Hydrangea quercifolia) en de Hydrangea klimmen (Hydrangea petiolaris).

Al deze hortensia’s hebben iets gemeen. Deze soorten bloeien op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd. Deze hoeven niet gesnoeid te worden maar alleen de knoppen hoeven eruit geknipt te worden.

hortensia groep2

De hortensia pluimen worden gesneden in het vroege voorjaar of het late najaar 15centimeter van de grond af.

Hortensia’s van groep 2

In de laatste groep bloeien ze op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, en bloeien dus ook gewoon door na het snoeien. Deze omvatten slechts twee soorten: de sneeuwbal hortensia (Hydrangea arborescens), en de pluimen hortensia (Hydrangea paniculata).

In het vroege voorjaar kan je de hortensia tot 15 cm van de grond snoeien.