Schutting plaatsen

In bijna iedere tuin vind je een schutting.
De schuttingdelen worden opgehangen aan schutting palen. De palen kunnen rechtstreeks of met behulp van een paalpunt houder in de grond geplaatst worden. Heb je een harde vlakke grond dan gebruik een een paalhouder. Zorg ervaar dat de palen stevig in de grond komen te staan. Het is dan makkelijk om de palen met in het beton te storten.

Het begin:

Bepaal eerst de lengte van de schutting. Meet hiervoor de totale lengte van je erfafscheiding, en deel dit door 1,875. dit is de lengte van de schutting plus de dikte van de paal en 5mm van voor de steun. Rond dit getal af naar boven en je weet hoeveel schuttingdelen je nodig hebt. Je hebt altijd een paal meer nodig dan het aantal schuttingdelen. Dus als je 4 schuttingdelen heb dan heb je 5 palen nodig.

Span eerst een touwtje op de erfafscheiding. zowel op paal hoogte als vlak boven de grond. Zo weet je zeker dat je schutting op een rechte lijn staat. En dat palen dus allemaal even hoog uitkomen.
Graaf vervolgens een gat van 50-80 centimeter. Doet dit voorzichtig en voorkom dat je niet met je schep door een kabel steekt. Steek de paal in het gat en vul de voor de helft met leidingwater. Stort daarna het beton in het gat en zorg er goed voor dat de paal waterpas blijft. In 15minuten is het beton hard. Daarna kan je de schuttingsteunen monteren en de schutting plaatsen. Let er goed op dat de schutting 10cm boven de grond gemonteerd word. ZO voorkom je dat de schutting gaat rotten.