Tegels zetten

Stap voor stap tegels zetten. Goede nuttige weetjes over het zetten van tegels.

Stap 1. Ondergrond vlak maken, en breng voorstrijk aan voor hechting van de tegels
Zorg dat de ondergrond vlak in, en stijk de muur in met een voorstrijk middel. Dit is nodig dat de tegels hechten. Zorg wel dat alles vuil stof en vetvrij is.

Stap 2 Verdeel de tegels.
Begin altijd met het uitrekenen hoe het mooiste de tegels komen te liggen. Dit doe je als volgt. Meet de breedte en de hoogte van de tegelwand. Doe dit tot op de millimeter. De getallen deel je dooe de tegemaat plus de voegmaat erbij (een voegmaat voor wanttegels is 3mm) Nu zie je hoeveel tegels er op de wand gaan.

Als je begint met het tegelen is het altijd belangrijk om eerst alles goed te berekenen.

U meet hiervoor de breedte en hoogte van de tegelwand tot op de millimeter. Beide getallen deelt u door de tegelmaat plus de breedte van een voeg, voor wandtegels meestal 3mm.
Aan de uitkomst ziet u hoeveel tegels op de breedte en hoogte gaan: het getal voor de komma.

Mooi tegelwerk is altijd symmetrisch. Links en rechts komen pastegels die even groot zijn. Is het getal achter de komma kleiner dan 50 (=kleiner dan halve tegel) dan worden beide pastegels kleiner dan een kwart tegel. dat is niet mooi en lastig snijden. Neemt u een hele tegel minder, dan kunt u de pastegels een halve tegel breder maken. Alleen als u tot het plafond tegelt maakt u voor de hoogte dezelfde berekening, anders kunt u natuurlijk altijd op een hele tegel eindigen.

Stap 2. Dicht alle naden

Stap 2: Dicht de naden

 • Dicht inwendige hoeken tussen vloer en wand (de ‘kim’) met afdichtingspasta of zelfklevende afdichtingsband.
 • Dicht zo ook verticale inwendige hoeken rondom bad en douchehoek, tot een hoogte waar spatwater kan komen.
 • Behandel ook leidingdoorvoeren en de oppervlakte rond afvoerputjes.

Afdichtingspasta brengt u aan met een blokkwast. Druk vervolgens de bijgeleverde weefselstrook in de nog natte pasta. Behandel het weefsel daarna weer met pasta.

Stap 3: Verdeel de tegels

 • Bedenk hoe u de tegels wilt verdelen over het oppervlak. Houd rekening met de voegbreedte.
 • Grote oppervlaktes verdeelt u vanuit het midden, met aan beide randen een gesneden tegel. Komt u uit op een smal strookje tegel, schuif dan het geheel een halve tegel op.

Stap 4: Lijm de ondergrond

 • Gebruik voor wandtegels kant-en-klare pastalijm en voor vloertegels poederlijm.
 • Breng met een lijmkam de tegellijm aan. Laat voor goede hechting en waterdichtheid geen ondergrond onbedekt. Behandel niet een te groot oppervlak in één keer, want dan droogt de tegellijm op en hecht de tegel niet meer.
 • Plaats de tegels met een schuivende beweging op de juiste plek.
 • Gebruik voor de juiste afstand tussen de tegels tegelkruisjes. U kunt deze gebruiken voor de kruisingen van tegels, maar ook rechtopstaand in de voeg als afstandhouder. Als de tegellijm voldoende is gedroogd kunt u deze verwijderen en hergebruiken.
 • Houd tussen de tegels in de inwendige hoeken circa 5 mm vrij. Deze tegels moeten kunnen uitzetten.
 • Bij grote, zware tegels kan de onderste rij tegels onderuitzakken. U voorkomt dit door de eerste rij op wigjes, of een (tijdelijke) lat te plaatsen. U kunt ook (staal)spijkertjes in de muur slaan.

Stap 5: Snijd of zaag de tegels

Gebruik voor wandtegels een tegelsnijder. Let wel op de maat: bij grote tegels heeft u een grote tegelsnijder nodig.

Goedkope tegelsnijders zijn vaak instabiel: u heeft dan meer snijverlies. U kunt een goede tegelsnijder huren bij diverse bouwmaterialenverhuurders. Voor hardere (vloer)tegels kunt u beter gebruikmaken van een tegelzaagtafel.

Stap 6: Voeg de wand of vloer af

 • Gebruik handschoenen tegen uitdrogende handen.
 • Doe het voegsel royaal op een spatel of voegrubber en smeer een flink deel vol.
 • Laat het voegsel iets opdrogen en maak het oppervlak schoon met een natte spons. Niet te nat, anders spoelt u het voegsel uit de voegen.
 • Druk de voegen met de spons nog even extra goed na voor een mooier effect.
 • Laat het voegsel iets verder opdrogen en maak het tegelwerk schoon met een iets vochtige doek. Trek voor het voegen en het reinigen extra tijd uit. Hoe beter u de tegels in dit stadium schoonmaakt hoe mooier het eindresultaat. Achteraf cementsluier verwijderen is veel meer werk.

Stap 7: Kit de naden af